Op z’n Mongools…

Deze zomer zijn we weer lekker op pad geweest. Genoeg te beleven op het Mongoolse platteland, ondanks dat er maar weinig mensen wonen. Zoals elk land, heeft ook Mongolië enkele vreeeemde gewoontes. Vandaar dat ik hier in woord en beeld verslag van doe.

Op z’n Mongools…

…eten, betekent 2x per dag noodles met schapenvlees en ‘s ochtends als ontbijt de noodles met schapenvlees van de avond ervoor in heet water of met ‘soete tseh’ (melkthee). Liefst elke dag weer. En het liefst met grote stukken schapenvet door de noodles.

Noodles met schapenvlees en -vet

Noodles met schapenvlees en -vet

...in de ochtend aangevuld met melkthee als ontbijt

...in de ochtend aangevuld met melkthee als ontbijt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…drinken, betekent liters ‘soete tseh’ (1 kom als je de ger binnenkomt en daarna liefst elke 10 minuten bijvullen van de kom). In de zomer wordt de ‘soete tseh’ ingewisseld voor airag (gefermenteerde paardenmelk, alcohol 0.8-2%) in dezelfde hoeveelheden.

…niet willen drinken/eten, betekent ofwel zo snel mogelijk weer weggaan, ofwel het imiteren van een ‘maagprobleem’/’allergie’ of, als laatste optie, een vingerspel. Deze laatste optie heeft verschillende varianten en moeilijkheidsgraden: ofwel met 1 hand waarbij 1 vinger opgestoken wordt per keer ofwel met 2 handen waarbij vingers geraden moeten worden van jezelf PLUS de tegenstander. De verliezer van het vingerspel moet (een hele kom) drinken. Meer informatie kan opgevraagd worden bij de auteur.

…feesten/relaxen, betekent het consumeren van alcohol en vlees in enorme hoeveelheden, waarna men gaat zingen en bij dronkenschap horende vreemde ideeën/acties uitvoert. Liefst in groepsvorm, en het liefst met paarden buiten aangelijnd die de dronkelui later weer terug brengen naar de juiste ger.

…bestrijden van een kater, betekent het nuttigen van een glaasje wodka of het eten van zeer pittige instant-noodles met vreemde Chinese tekens op de verpakking.

…voorbehoedsmiddelen gebruiken, betekent het voorbinden van een lap om het middel die tot de grond rijkt
(dit geldt alleen voor rammen en bokken 😉 )

…reparaties uitvoeren, betekent twee rollen doorzichtig tape (‘scotch’ genaamd hier) om alles wat los zit vastplakken/tapen. Dit kan voor alles gebruikt worden; autolichten, lantarenpalen, laarzen, noem maar op.

…een rivier oversteken, betekent zoeken naar een 4-wheel-drive/tractor die je op sleeptouw kan nemen en dan gewoon door de minimaal 1 meter diepe rivier/stroom rijden. Op een motor kan het ‘gewoon’ op eigen kracht. Zorg wel dat alle waardevolle spullen op goede hoogte (minimaal 1 meter hoog) opgeborgen worden, vanwege mogelijke lekkages aan de auto/kans op wegspoelen op de motor.

Zo komen de auto's de 'rivier' over...

Zo komen de auto's de 'rivier' over...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...zo motoren...

...zo motoren...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...zo de vrouwen...

...zo de vrouwen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...en natuurlijk komen ook de schapen de 'rivier' wel over!

...en natuurlijk komen ook de schapen de 'rivier' wel over!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…de dj spelen in de lokale dance club, betekent 1 cd meenemen met trance muziek van een heel aantal jaar terug en deze cd op ‘repeat’ zetten, af en toe gemixt met de Backstreet Boys of the Vengaboys (jazeker, die laatsten zijn hier nog steeds een grote hit!!).

…slapen, betekent een plekje zoeken in een (klein) bed, op een vloerkleed of in de auto, je deel om je heen slaan en slapen. De deel kan ingewisseld worden door een slaapzak en een (grote) hoeveelheid dekens/kleden naarmate het kouder wordt.

…werken op het platteland in de zomer, betekent om 6 uur ‘s ochtends beginnen met paarden melken (dat elke 2 uur herhalen), tussendoor ook de geiten/schapen/koeien/kamelen melken, de paardenmelk 3000 keer roeren per dag, van de andere melk een van de ruim 50 mogelijke melkproducten maken, de dieren hoeden, de kinderen voeden/aankleden, bezoekers ontvangen, winterstal repareren, hooien, enz enz. Het liefst met maximaal 6 uur slaap per nacht. Kort samengevat: geen minuut stilzitten.

Elke dag 3000x met de stok door de runderlederen zak roeren is het recept voor goede airag

Elke dag 3000x met de stok door de runderlederen zak roeren is het recept voor goede airag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…je kind zindelijk maken, betekent elk uur met de kont van het kind tussen je benen hem/haar kietelen totdat hij/zij plast (kan op het zeil in je ger zijn, maar ook naast iemand anders die ondergeplast wordt, wat niet erg is, want dat betekent dat die persoon ook binnenkort een kind zal krijgen…).

…je haar laten knippen, betekent wachten op een goede landelijke (door de Boeddhistische lama’s bepaalde) ‘haar-knip-dag’ en dan in de rij voor de kapper.

…modern verhuizen, betekent je ger, al je bezittingen en de koe achterin de vrachtwagen laden en op weg naar je nieuwe locatie!

Past precies, inclusief koe.

Past precies, inclusief koe.

 

Advertisements

4 responses to this post.

 1. Mocht je nog meer (willen) weten over (vreemde) Mongoolse gewoontes, laat dan hieronder je vraag/opmerking/idee achter!

  Reply

 2. Leuk artikel! Kan helaas niet op “like”klikken.

  Reply

 3. Posted by Roland on September 28, 2011 at 9:20 pm

  Leuke site zeg!
  Als je voor de eerste keer wordt uitgenodigd bij een Mongoolse, wat neem je dan mee?
  Overigens bedoel ik dat gewoon in Nederland.
  Groeten,
  Roland

  Reply

  • Hoi Roland,
   Hier in Mongolie neem je dan chocolade en wodka mee. Kan de Mongoolse in Nederland misschien ook wel waarderen.
   In ieder geval niet met lege handen aankomen, zou ik zeggen! Een schaap meenemen doe je alleen als ze een nieuw huis heeft 😉
   groeten Dorieke

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: