Werken en trouwen

De afgelopen dagen zijn we weer op het platteland geweest om trainingen te doen met de herders. Nu waren we ook uitgenodigd voor de bruiloft van de extension officer in Bat Ulzii, dus de hele trip probeerden we onze collega’s over te halen om daar ook heen te gaan. Uiteindelijk is het gelukt dankzij onze leidinggevende die een handje hielp. Vandaar hier een verslag van onze bizarre dag.

Our 'hotel' and minibus

Our 'hotel' and minibus

Om 5.30u worden we wakker doordat de deur van onze ‘hotelkamer’ open vliegt en de eigenaresse van het hotel brult: ‘WAKKER WORDEN!’. Helaas lagen we pas om 0.30u in bed, dus geen van ons heeft zin om op te staan. De eigenaresse laat de deur lekker open en ik lig midden in het zicht van alle mensen die langslopen, maar dat kan me even niet zo veel schelen… Om 7 uur besluiten we toch maar op te staan. Binnen 20 minuten hebben we onze dekens, matjes en slaapzak opgeruimd, ons aangekleed, ons ‘gewassen’ en onze tanden gepoetst. Dus klaar voor vertrek! Na 10 minuten gereden te hebben in de minibus, stoppen we aan de kant van de weg. De deuren van de drie gers vliegen open en we worden omringd door vrouwen die airag (gefermenteerde paardenmelk) verkopen. We komen voor een van de vrouwen, aangezien zij de airag verkoopt voor een van onze herder groepen. Een paar minuten later zitten we aan de airag (1-2% alcohol) in haar ger en praten we over hoe de zaken lopen. Het blijkt zeer succesvol te zijn; elke dag verkoopt ze vele liters airag en tarag (yoghurt) en ook blijven mensen wel eens eten en slapen. Ze maakt goede winst, dus een mooi voorbeeld van toegevoegde waarde en marketing van de producten!!

Airag verkoopster aan de kant van de weg

Airag verkoopster aan de kant van de weg

Als we verder rijden, weten we niet precies waar de volgende herdergroep is. Omdat de herders steeds van plek naar plek trekken, is het nooit helemaal duidelijk waar ze nu weer uithangen. Nadat we een aantal herders aangesproken hebben die op hun paard rondrijden, weten we de juiste plek te vinden. De waakhond wordt vastgebonden en we kunnen veilig de minibus uit en naar de ger lopen. De herdergroep leider vertelt dat bijna alle groepsleden weg zijn, omdat het Naadam (het belangrijkste feest voor Mongolen) is in het nabijgelegen Khujirt. Daarom besluiten we de training in verkorte vorm met hem te bespreken en de hand-outs van de training achter te laten. De leider is al wat ouder, maar is sinds kort fanatiek bezig met het genetisch verbeteren van zijn schapen en koeien door productievere rassen te kopen en daarmee verder te fokken. Zijn vrouw maakt de heerlijkste melkproducten van de omgeving en is een aantal mensen aan het trainen om haar kennis over het maken van deze producten te verspreiden. Erg actieve mensen dus! Ze zijn zeer geïnteresseerd in het beter vermarkten en het toevoegen van waarde aan hun producten, waardoor we een zeer leuk gesprek hebben. Als we daarna nog even bijkletsen, horen we dat de leider eerder films maakte. Dus ik stel hem voor om samen een film te maken van het leven in Mongolië en de activiteiten die hij en zijn vrouw doen. Hij wordt zeer enthousiast en we spreken af om aan het eind van de zomer een film(pje) te maken. Meer informatie hierover zal volgen.

Op de foto met de vader van de bruidegom

Op de foto met de vader van de bruidegom

Rond een uurtje of 12 vertrekken we. Omdat de meeste herders nu feest aan het vieren zijn, besluiten we de volgende trainingen een paar dagen uit te stellen. Dus hebben we een vrije middag. Na contact met onze leidinggevende wordt besloten dat wij daarom naar de bruiloft kunnen om het project te vertegenwoordigen. Wij zijn zo werklustig dat we dat natuurlijk graag doen. 😉 Als we aankomen bij de hasha (een met hekken omheinde plaats van een familie) van de extension officers familie zien we al een nieuwe ger staan. Maar er komt nog geen rook uit de schoorsteen, dus we vragen ons af of er vandaag wel echt getrouwd gaat worden. We vragen de buren en het blijkt dat de bruid in het ziekenhuis ligt. Toch gaat het huwelijksfeest door. Dus we tutten ons 500m verderop bij een beekje op en trekken onze ‘del’ aan. De extension officer is erg blij om ons te zien en we nemen plaats in zijn nieuwe ger die compleet nieuw is ingericht. De man moet zorgen voor de ger en meubels, de vrouw zorgt voor de keuken en stove als ze trouwen en deze ger is helemaal compleet alleen is de bruid er niet…we vragen voorzichtig wat er aan de hand is en ze blijkt van de stress enkele dagen geleden opgenomen te zijn in het ziekenhuis. Als het goed is, kan ze binnenkort weer naar haar nieuwe ger, maar tot die tijd zal de stove nog niet aangestoken worden (wat 1 van de rituelen is voor de huwelijksvoltrekking).

Met zijn allen poseren in nationale Mongoolse klederdracht

Met zijn allen poseren in nationale Mongoolse klederdracht

De sfeer is uiteraard een beetje bedompt, maar we beginnen wat grapjes te maken en wat informatie uit te wisselen en het wordt al snel gezelliger. Dan komt de wodka erbij en wat eten en worden de eerste toasten uitgebracht op het bruidspaar, de familie en het vee. Mijn collega’s zijn zo aardig om te noemen dat ik een Mongools liedje ken, dus veel te snel naar mijn mening (na 1 wodka en als eerste van alle gasten) krijg ik de kom met airag, moet ik opstaan en voor iedereen die me vol verwachting aankijkt het liedje zingen…mijn zeer gewaardeerde Nederlandse collega Aly Loes maakt het nog wat erger door dit ook nog eens te filmen (dank voor de steun…;). Maar goed, het liedje komt er aardig uit en iedereen is blij en prijst mijn zangkunst (doen ze altijd hoor, ook als het niet goed gaat). Dan komt het feest pas echt los en zingt iedereen om de beurt een liedje voor het bruidspaar. De wodka shotjes gaan regelmatig rond en de verhalen worden steeds sterker. Ondertussen lopen familieleden in en uit en er komt zelfs een paardentrainer. Dat is een grote eer voor een bruidspaar en voor ons een mooie gelegenheid om meer over het paardenracen te weten te komen!

Onze outfits zijn zeer populair en we gaan dan ook met de halve familie op de foto. Omdat het later en later wordt, mogen we onze tent opzetten in de hasha en daar blijven slapen. Hiermee vervalt de reden voor de chauffeur om niet te drinken en hij wordt meteen wodka en airag gevoerd. Na vele uren gekletst, gezongen, gedronken, gegeten en gelachen te hebben, vinden we het wel genoeg geweest voor vandaag. Dus we geven aan dat we gaan slapen. Dat kan niet zomaar, dus tot slot moeten we echt nog even een Nederlands liedje zingen. En wat kun je beter in een ronde ger doen tijdens een bruiloft dan ‘Per Spoor’ van Guus Meeuwis? Dus iedereen moet opstaan en in een kring achter elkaar aan lopen terwijl wij het liedje zingen. Het ‘kedeng, kedeng, oe, oeeehhh’ doet het zeer goed en iedereen vindt dat dit een vast ritueel moet worden bij elke bruiloft. Dus Guus: welkom hier in Mongolië!

Advertisements

5 responses to this post.

 1. Posted by RJ on July 5, 2011 at 8:06 am

  Toffe ervaringen zeg !!!! Mooi ook van die liedjes zingen, komen daar ook nog video’s van ?? 😉

  Reply

 2. Als het aan mij ligt niet 😉

  Reply

 3. Altijd weer leuk om te lezen….!!!!
  Dorieke, je gaat toch wel bijtekenen he?
  groetjes Willem

  Reply

 4. Posted by Alien on July 9, 2011 at 5:56 pm

  Hej Dorieke, ken je me nog? Kreeg je blog door van Frank:) Hoorde dat hij je op gaat zoeken in Mogolie… zoooo gaaf!!! Ik was driekwart jaar geleden ook een maand in Mongolie; super!!! Have a nice trip! Groetjes Alien

  Reply

 5. @Willem: ik heb bijgetekent tot half oktober in Mongolie, maar daarna is het echt tijd om naar Uganda te gaan! Ticket vanuit NL naar Kampala op 6 december!!
  @Alien: tuurlijk ken ik je nog! Ben heel benieuwd naar jouw verhalen over Mongolie! Als je erover geschreven hebt oid: tell me! Verder alles goed?

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: