Werken op het Mongoolse platteland deel 2

Hierbij het vervolg van deel 1.

De volgende ochtend hoorden we dat leden van onze herdersgroep uit Tugrug (een paar honderd kilometer verderop) om 3 uur ‘s nachts aangekomen waren met hun busje vol kashmier, nadat ze 2x vastgezeten hadden in de modder. We hadden ze speciaal uitgenodigd voor de combinatie training en kashmier markt. Die laatste werd door het Mercy Corps georganiseerd in Bat Ulzi, wat kansen bood aan onze herders om een hogere prijs te krijgen voor hun kashmier dan van de tussenpersonen die bij hen langskomen om het te kopen. Omdat we uitgenodigd waren en de Tugrug mensen wat tijd te geven, gingen we daarom eerst naar een herdersgroep leider om te ontbijten.

Oeps; als je niet snel bent, is je uier al bezet door een ander...

Oeps; als je niet snel bent, is je uier al bezet door een ander...

Het melken van de yak, met het kalf on enige afstand erbij

Het melken van de yak, met het kalf on enige afstand erbij

Toen we aankwamen, werden net de lammetjes en geitjes naar buiten gelaten. De lammetjes en geitjes worden niet de hele dag en hele nacht bij hun ‘moeders’ gelaten, dus het was een dolle boel om allemaal de juiste uier te vinden. Nadat er gedronken was, kon de hele kudde op pad, onder begeleiding van de (klein)zoon te paard. Wij kregen ondertussen een lekker bakkie rijstemelk met gedroogd rundvlees voor onze neus als ontbijt (nadat we uiteraard ‘soete the’ en een snoepje hadden gekregen). We hoorden een yak brullen en vroegen ons af wat er gaande was. Het bleek dat ze net een kalf had gekregen, wat apart gehouden werd, omdat ze nog gemolken moest worden. Dat moesten we uiteraard even zien. Als afsluiting van ons ontbijtje kregen we nog een glaasje wodka, want er is nou eenmaal niet altijd visite bij het ontbijt!

Teruggekomen bij het dorpsplein waren ook de Tugrug mensen gearriveerd, samen met wat andere herdersgroep leden uit Bat Ulzi zelf. Dus deden we de training nogmaals voor hen. Ondertussen zou de kashmier markt starten, maar het buiten was een enorme zandstorm gaande, dus we konden onze training rustig voortzetten. Wederom tevredenheid over de training, wat ons weer goed deed. Toen rond een uurtje of twee nog niet begonnen was met de markt (de fabrieken waren toch niet zo geinteresseerd, eentje had nog gebeld of er veel kashmier was en zou pas komen als er 1000 kg aanwezig was, terwijl ze nu op 700 kg zaten…), besloten we er vandoor te gaan; op naar de volgende herdersgroep.

Wat een uitzicht!

Wat een uitzicht!

Met zijn allen in 2 gers: past best!

Met zijn allen in 2 gers: past best!

Na ruim een uur rijden, gingen we recht de vlakte over, achter een berg langs en zaten we in een prachtige vallei met twee gers. Hier wonen twee families: een jong gezin en de moeder en zus van de vrouw. Na wat kopjes ‘soete the’, snoepjes en wat kletsen, konden we even rondkijken. Dus de nabijgelegen berg opgeklommen: prachtig uitzicht! Bij terugkomst bij de ger even van alle pasgeboren lammetjes/geitjes genoten met de waakhond aan mijn zijde. Die had ik al het vet uit mijn eten gegeven en was meteen mijn beste vriend geworden (volgde me nu overal, ook bij het ter toilet gaan, ik zal geen verdere details geven). Bij schemering was het tijd om de kudde binnen te halen, dus met de hele groep de berg opgelopen en de dieren naar de gers gedreven, wat ook betekent dat je alle gaten van de rotsen moet nakijken op lammetjes/geitjes die daar nog lekker liggen te slapen. Na het eten was het tijd om de twee dochters te gaan entertainen, want de collega’s gingen een onduidelijk spel spelen met dominostenen, waarbij de regels steeds veranderden (volgens mij, maar volgens hen snapte ik het gewoon niet). Het dametje van vier jaar oud kan inmiddels beter Nederlands dan dat wij Mongools spreken en het dametje van ongeveer een jaar kan haar speelgoed nu opruimen in haar eigen mutsje. Nuttige avond dus.

De volgende ochtend, na een uitgebreid ontbijtje in de ene ger en daarna in de andere ger, gingen we weer naar huis. Voor zulk werk is het helemaal waard om naar Mongolië te komen!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: