Party party!

Je verjaardag vieren in Mongolië. Moest er ook eens van komen natuurlijk. Dus eerst zal ik jullie vertellen over hoe het ‘normaal’ hier in Mongolië gevierd wordt en dan de Nederlandse variant die ik het afgelopen weekend heb georganiseerd.

Normaal wordt er geld ingezameld door de vrienden van de jarige, waarna er naar de dichtstbijzijnde kroeg getogen wordt. Daar wordt flink wat wodka, bier en champagne besteld, een prachtige taart gekocht en natuurlijk is er lekker eten (noodles met schapenvet 😉 ). Na wat biertjes gaat iedereen de karaoke-kamer in en zingen ze de sterren van de hemel (na wat alcohol doe je dat namelijk altijd). Klinken deze activiteiten bekend? Dat kan. Als iedereen dan genoeg op heeft, is het feest afgelopen. Kort, maar krachtig dus.

De taart was zo lekker...we konden er van tevoren al niet vanaf blijven...

De taart was zo lekker...we konden er van tevoren al niet vanaf blijven...

Wij Nederlanders zijn ook niet zo lang van stof, maar houden wel van iets langere feestjes (of misschien houden we er niet van, maar dan doen we het toch). Al hadden we voor de efficiëntie wel het verjaardagsfeestje gecombineerd met onze housewarming. Dus op zaterdag alle voorbereidingen getroffen: appeltaart en brownies gebakken, aardappels/wortels/uien geschild/gepeld, alles schoongemaakt, wat extra bestek en bordjes gekocht en de stoelen in een kringetje in de woonkamer gezet ;). Op zondagochtend nog een Mongools tintje er aan toegevoegd door bij de lokale gelegenheidsmarkt in het theater kamelenyoghurt-salade en een enorm sterke drank gemaakt van een of andere wortel te kopen. De plantjes in de vensterbank maakten het helemaal af (zelfgekweekte groente die net de kop boven de aarde uitsteekt).

Rond een uurtje of drie stonden de eerste vrienden al voor de deur. Omdat het de gewoonte is om wat mee te nemen hier in Mongolie als je op bezoek komt (en ook bij een verjaardag/housewarming natuurlijk), kregen we van hen en van de latere collega’s en vrienden stapels en stapels snoepgoed, bier, koekjes en fruit. We kunnen dus nog mooi een afterparty organiseren! Maar goed, meer en meer mensen kwamen binnen, kregen koffie/thee en een stuk appeltaart en brownie en gingen in het kringetje zitten kletsen met elkaar. Tot zo ver het Nederlandse gedeelte. Toen gingen het bier en de ‘worteldrank’ open en moesten de kaarten op tafel komen, want de Mongolen houden wel van een potje kaarten. Helaas had ik geen kaarten liggen, dus werd het een Fokke&Sukke kwartet, gekregen van mijn lieve familieleden. Lekker een potje ‘kwartetten voor Mongolen’ gedaan met een man of 10: “Dorieke, heb jij nummer 5?”, “nee, Tsochtsjoh, heb jij nummer 3?” in het Mongools natuurlijk. Goede manier om elkaars namen te oefenen en de Mongoolse nummers en geen probleem als je al wat biertjes op hebt. Helaas kwamen ze er toen achter dat de afbeeldingen op de kaarten vrij vreemd waren…en mocht ik uitleggen wat er in het Nederlands stond…

Tja, hoe leg je dit uit aan je Mongoolse collega?

Tja, hoe leg je dit uit aan je Mongoolse collega?

 

De hutspot en pasta-salade waren erg goed gelukt, al zeg ik het zelf, en gingen er goed in bij de aanwezigen. Alles vrijwel schoon op. Daarna nog wat nakletsen met koffie en de overige brownies. En braaf om 22 u allemaal naar huis. Heel relaxt: de volgende dag zonder kater, met evenveel bier en kamelenyoghurt-salade maar minder taart en hutspot in de koelkast, weer aan het werk!

Advertisements

4 responses to this post.

 1. Posted by Femke on April 12, 2011 at 2:52 pm

  Ha Dorine,
  nog van harte! Klonk als een tof feest :). Kwartetten is zóo 2011!

  Reply

  • Posted by Femke on April 12, 2011 at 2:53 pm

   ik bedoel natuurlijk dorieke schaam schaam 🙂 moet je ook maar niet zover weggaan 🙂 uit het oog, uit het … 🙂

   Reply

 2. Posted by Janneke en Eelke on April 12, 2011 at 8:31 pm

  Hee Dorieke,

  Ik hoor wel, je verjaardag is niet ongemerkt voorbijgegaan. Wel een onvergetelijke ervaring lijkt me. Nog van harte gefeliciteerd van ons allemaal hier. Hiep hiep hiep HOERAAAAAH!~Eelke, Janneke, Arjen, Tine Marije.

  Reply

 3. Posted by Arjan Somsen on April 13, 2011 at 10:29 pm

  Hey Dorieke,

  Wel heel leuk je verjaardag, zoals je die beschrijft. Dat moet helemaal geweldig geweest zijn, vooral met dat Fokke en Sukke kwartetten!
  groetjes Arie

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: