Verkeersregels voor Mongolen

Dankzij de diverse reisjes van de afgelopen maand richting platteland en stad is me meer duidelijk geworden over hoe je jezelf in het verkeer in Mongolië dient te gedragen. Vandaar een tiental tips mocht je hier ooit terecht komen.

Niet al te comfortabel, maar onverwoestbaar!

Niet al te comfortabel, maar onverwoestbaar!

1. De auto/jeep/russische busje dat je bestuurt kan een stuur hebben aan de linker- of de rechterkant. Officieel moet je rechts rijden en links inhalen, maar op het platteland kun je beter gewoon het (modder/sneeuw)spoor volgen van auto’s/bussen die eerder de route gereden hebben en in de stad kun je over alle drie de banen inhalen, zo lang je maar blijft toeteren.

2. In principe stop je voor een rood stoplicht, maar… als er een verkeersagent staat, probeer je te ontcijferen wat hij bedoelt en rijd je door of stop je toch maar en als het stoplicht net op rood is gesprongen, probeer je toch nog door te rijden om het verkeer op dat kruispunt lekker vast te zetten (klinkt vrij bekend, Nederlanders? 😉 )

3. Vooral niet remmen voor voetgangers, ook niet als ze op het zebrapad lopen en/of het voetgangerslicht op groen is. Wie loopt er nou door de stad als je ook de auto kunt gebruiken? Ga dus vooral ‘s ochtends met de auto naar je werk, ‘s middags met de auto naar je lunch en ‘s avonds met de auto terug naar huis, ook als de afstand tussen plek A en plek B maar 200 meter is en je ondertussen door alle voetgangers ingehaald wordt omdat je in de file staat.

Lang leve de Mongoolse mannen met een schep!

Lang leve de Mongoolse mannen met een schep!

4. Als je naar het platteland rijdt, vergeet dan vooral niet om een flinke schep mee te nemen, een man en een slaapzak. In de winter kan er een pak sneeuw liggen van meer dan een meter, wat je door de kuilen niet helemaal doorhebt. In de zomer zijn er modderpoelen waar je lekker in vast kan komen te zitten. Als je vast zit in de sneeuw of modder, moeten de mannen uit de auto om te duwen, te scheppen of op een andere manier proberen eruit te komen. Mocht dat niet lukken, dan moet je wachten op een volgende auto/bus/vervoersmiddel om je eruit te helpen, wat wel eens een hele nacht/paar dagen kan duren, aangezien er niet overal veel vervoer is…

5. Dat leidt meteen tot het volgende punt: als er mensen langs de weg/zandpad staan met een auto/motor/kudde geiten, dan moet je vooral niet stoppen. Als ze heel hard zwaaien wel. Onderweg stoppen de Mongolen vaak om even rond te kijken, de deel (jas) recht te strijken, de ijspegels van de neus te breken (in de winter), enz. Dan willen ze niet gestoord worden. Als ze vast zitten in de sneeuw/modder, dan zullen ze hard zwaaien om je aandacht te trekken en op zo’n moment is het wel aardig om even te stoppen om hulp te bieden.

Een Mongools wegrestaurant, te herkennen aan niks, behalve soms wat andere voertuigen die ervoor staan...

Een Mongools wegrestaurant, te herkennen aan niks, behalve soms wat andere voertuigen die ervoor staan...

6. Mocht je onderweg moe worden of hongerig en je rijdt op een ‘doorgaande weg’ (als in: een zandpad wat van het ene dorp (‘soum’) naar het andere dorp leidt), dan vind je soms een groep gers bij elkaar die als wegrestaurants fungeren. Daar kun je stoppen en betaald een lekker bord noodles met schapenvet opeten. Soms is het ook mogelijk om je achterover te laten vallen op het bed waar je zit en daar lekker een paar uurtjes te slapen. Als je helemaal in ‘the middle of nowhere’ rijdt (grote kans) en honger hebt, dan kun je bij elke ger die je tegenkomt aankloppen voor een maaltijd. De bewoners zullen je graag van eten voorzien en als je Mongools spreekt zijn ze erg blij met alle nieuwtjes die je komt brengen. Mocht je bij een ger aankomen waar niemand is, dan is dat nog geen ramp. Ga lekker naar binnen, zoek in wat kastjes naar eten en maak een heerlijke maaltijd. Vergeet niet om een flinke hoeveelheid te koken, zodat als de bewoners thuis komen van het rondtrekken met de schapen/geiten/kamelen ed, ze ook lekker aan kunnen schuiven. Kadootjes geven is niet nodig, maar altijd leuk. Vooral wodka en chocola doen het goed, maar fruit en jus is wat verantwoorder ten opzichte van de ‘schijf van vijf’.

7. Voor een voorspoedige reis is het van belang om bij elke ‘ovo’ die je tegenkomt (zie foto), driemaal te toeteren. Daarmee groet je de voorouders/geesten die de ovo vertegenwoordigt en zij zullen je bijstaan op je reis. Nog beter is om bij de ovo uit te stappen, 1 of 3 maal rond de ovo te lopen (met de klok mee, mag ook vaker, maar wel oneven aantal), daarna een fles wodka te openen en wat in een bekertje te schenken, met je ringvinger van je rechterhand in de wodka te dopen, de wodkavinger 4x in de lucht te zwieren in verschillende richtingen en daarna de wodka op te drinken. Voor een nog voorspoedigere reis raad ik aan om niet te veel wodka in het bekertje te doen en niet te vaak te stoppen bij een ovo.

Een ovo

Een ovo

8. Omdat het reizen vaak lang duurt, is een beetje entertainment wel nodig. Neem daarom wat andere mensen mee, wat goede moppen en muziek. Een Mongoolse reisleider die wat over de omgeving kan vertellen is ook handig, daar leer je meteen wat van. Kijk niet raar op als deze reisleider een paar keer dezelfde moppen vertelt of als je ze niet helemaal snapt. Mongoolse muziek is leuk, maar na een paar uur mocht je misschien ook zin hebben om even wat anders te horen. Dan is bijvoorbeeld een Hollandse meezinger voor de Mongoolse reisgenoten ook leuk (‘Oerend Hard’ en ‘Per spoor’ doen het goed, is uit ervaring gebleken).

9. Toiletbezoek. Een basisbehoefte, en zeker na wat wodka en een goed bord schapenvet zeer noodzakelijk. Maar: Mongolie is vrij vlak en er staan niet elke 100 km mooie toilethokjes op je te wachten. Dus wildplassen. Voor mannen vaak geen probleem, voor vrouwen soms wat lastiger. Tip: doe een lange jas aan of koop een deel (Mongoolse jas). Voor verdere details rondom toiletbezoek op de Mongoolse vlaktes kan contact met mij opgenomen worden.

10. Als laatste; vergeet je fototoestel niet. Mongolië is zeer fotovriendelijk met prachtige uitgestrekte vlaktes met herders en hun kuddes, grappige taferelen in de hoofdstad (zoals auto’s met alle fabrieksstickers er nog op), geweldig mooie zonsopkomsten en -ondergangen en natuurlijk de typisch Mongoolse gers. Je kunt altijd stoppen, de meeste mensen gaan graag op de foto (mocht je er op de terugweg weer langskomen dan is het leuk om een exemplaar van de foto aan ze te geven) en zelfs een fotodummie als ik kan mooie foto’s maken.

Advertisements

7 responses to this post.

 1. Posted by Janneke en Eelke on April 2, 2011 at 6:01 am

  Beste Dorieke,

  Bedankt voor de nuttige reistips. Lijkt me handig voor het geval dat…
  Je maakt wel wel wat mee daar. Een complete cultuurshock. Pas goed op jezelf en laat het maar gebeuren.
  Groeten uit het overgeorganiseerde en betuttelende Nederland.
  Eelke en Janneke

  Reply

 2. Posted by RJ on April 2, 2011 at 7:40 am

  Geweldig! Heerlijke opsteker zo voor het weekend, kunnen we er weer even tegenaan hier in de outback van Utrecht 🙂
  Begint het schapenvet al een beetje te smaken?

  Reply

 3. Posted by willem on April 2, 2011 at 8:09 am

  Kunnen we niet een Mongool als Minister voor Verkeer benoemen?
  lijkt me me wel swingend.
  Veel plezier, maar dat lukt prima zo te horen. Ik ga volgende week het Ghanese verkeer testen……

  Reply

 4. Posted by Marloes on April 2, 2011 at 9:29 am

  Hee Dorieke!
  Haha! Mooi geschreven, zeer vermakelijk!!
  Ga waarschijnlijk toch niet naar Wageningen, maar naar Amsterdam deze september.
  Vrolijke en zonnige groet uit Groningen!
  xxxmarloes

  Reply

 5. Posted by Marieke on April 3, 2011 at 11:35 am

  Hey dorieke,

  Dank voor deze nuttige tips, mocht ik ooit eens die kant op willen gaan. En vooral ook erg grappig, zie het helemaal voor me met zo een lange jas n toiletbezoekje op de mongoolse vlakte 😉 haha

  xx marieke

  Reply

 6. Posted by Arjan Somsen on April 3, 2011 at 12:30 pm

  Leuk om te lezen! Erg vermakelijk. Zijn er überhaupt benzinestations, of moet je die ook zelf meenemen?

  groetjes Arjan

  Reply

 7. Posted by Annemarie on April 7, 2011 at 2:58 pm

  Geweldig! Fijne tips en schitterende rituelen, vooral de ovo’s zijn leuk. Brengt me op ideeën, misschien iets om hier te introduceren?

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: