Arvaikheer, Ovorkhangai, Mongolie

Al eerder schreef ik wat over de binnenkant van het appartement waar ik woon, dus nu zal ik ook wat vertellen over de omgeving. Er is namelijk niet zo veel op internet te vinden over Arvaikheer, de stad waar ik nu woon, afgezien van een mooi bovenaanzicht op Google Maps (typ in ‘Arvajheer, Mongolië’). Mijn precieze adres is (niet schrikken):

Mongolia, Ovorkhangai aimag-212900, Arvaikheer soum, 5th district, block new-48, 3rd entrance, appartment number 27 (let op: hier geen brieven naar sturen, voor postadres zie pagina ‘contact’)

En zo ziet mijn 'block' er nou uit van buiten

En zo ziet mijn 'block' er nou uit van buiten

 

Niet alle mensen wonen hier in appartementen, er zijn ook vrijstaande woningen en gers in deze stad. Deze laatste zijn vrijwel allemaal voorzien van een houten hek om hun erf af te bakenen (de Praxis of Gamma zou hier goede zaken doen). Deze losstaande huizen en gers worden verwarmd door eigen kachels, maar voor de appartementen is een centrale verwarming geregeld. Dat betekent dat elke ochtend een kolencentrale, gelegen recht voor ons appartement, flink aan het stoken is, net als andere kolencentrales. Omdat Arvaikheer in de bergen ligt, is het ‘s ochtends niet altijd even lekker ademen als je net buiten komt…maar ‘s middags klaart de boel weer op!

 

De stad heeft zo’n 20.000 tot 23.000 inwoners (tellingen variëren..) en er wonen ongeveer 20 ‘buitenlanders’ (afgezien van eventuele Chinezen en Russen die hier zijn voor handel en/of hier al langere tijd wonen). De meeste ‘buitenlanders’ werken voor het Peace Corps, maar er zijn ook 5 VSO‘ers, waaronder Aly Loes en ikzelf. Met onze blonde haren zijn we een ware attractie en worden we nagestaard en nageroepen, maar meestal op een aardige manier. We zijn nu officieel in de community erkend, nadat we ons geregistreerd hebben bij de politie, de governor en vice-governor hebben ontmoet, een bankrekening hebben geopend bij de lokale Khaan Bank en 8 halve liters bier hebben gehaald bij de lokale winkel (waarschijnlijk draagt de karaoke-middag ook bij aan de algemene acceptatie van ons, net als het potje tafeltennis in het kleine lokale theater (op de bühne, maar zonder al te veel toeschouwers gelukkig)).

Gers en huizen staan naast elkaar met hun eigen hek eromheen

Gers en huizen staan naast elkaar met hun eigen hek eromheen

De stad ligt tussen de momenteel kale heuvels in

De stad ligt tussen de momenteel kale heuvels in

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qua entertainment is hier te vinden: een karaoke bar, twee disco’s, een wrestling palace (niet te vertalen; worstelpaleis), een theater, en schijnbaar ook een fitness club, maar die heb ik nog niet gezien. Ook zijn er een paar restaurantjes (waarvan 1 in de karaoke bar), maar omdat we zelf zo hemels koken, hebben we die nog niet allemaal ontdekt. En het leukste entertainment hier is eigenlijk de mensen zelf; ze houden ontzettend van grappen maken en gezelligheid!

Even de geiten en schapen uitlaten!

Even de geiten en schapen uitlaten!

Advertisements

4 responses to this post.

 1. Posted by Rosanne on March 14, 2011 at 2:56 pm

  Fantastisch! De verhalen worden met de dag beter! 😉 We moeten snel langskomen!!

  Reply

 2. Posted by Ilse on March 19, 2011 at 10:31 am

  Hey Dorieke,
  Wat een geweldige ervaringen zeg. Ik ben toch blij dat het hier wat warmer begint te worden! Geniet maar lekker daar.
  Liefs Ilse

  Reply

 3. Posted by Paul on April 6, 2011 at 1:39 pm

  ik wil naar Mongolië! dankjewel lekker ding

  Reply

  • Blij om enkele foto’s van Arvaikheer te zien.
   De Heer legde op ons hart om voor deze stad te bidden.
   Zijn er ” wedergeboren christenen” in deze stad?
   Is er een ” christengemeente?”

   De Heer zegene deze stad.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: