Internationale vrouwendag in Mongolië

Hier in Mongolië weten ze pas hoe ze met vrouwen om moeten gaan! Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. In Nederland niet gevierd (daar zijn momenteel meer mensen Carnaval aan het vieren waarschijnlijk), maar in Mongolië een belangrijke dag! Ik zal een beeld geven van mijn dag.

DE bar van Arvaikheer

DE bar van Arvaikheer

Het begon gisteren al; we hoorden ineens dat we vandaag niet naar het werk hoefden te komen, want het was Internationale Vrouwendag en dat is een nationale vrije dag. Daarna werden allemaal foto’s van ons genomen. We hadden geen idee waarom…wel werd ons verteld dat we vandaag om 13u bij een lokale kroeg moesten zijn.

Vanmorgen dus lekker rustig aan gedaan, beetje wasje gedraaid, boodschappen gedaan. Om ongeveer 13u bij de kroeg aangekomen, werden we naar achteren geloodst. Daar was een karaoke kamer en de meeste collega’s waren al aanwezig. Leuke verrassing en we konden zo aanschuiven. Er waren zelfs Engelse popliedjes, dus wij flink mee gezongen. Ondertussen werden de biertjes geopend en stonden er bakjes chips, nootjes, chocolade en gedroogde vruchten klaar. Na een half uurtje zingen, werden de mannen nerveus en kregen we een speech. Ze hadden allemaal voor een van ons iets meegebracht. In de meeste gevallen een flinke doos chocolade! Altijd goed! Bovendien hadden ze ook nog een gedichtje gemaakt, dat ze een voor een voordroegen in het Mongools en Engels en dat uitgeprint was met onze foto’s erop en allemaal roosjes er omheen.

Toen begon het feest pas echt: eerst werd de soep gebracht, daarna werden de glazen ingeschonken (eerst een rondje wodka, daarna een biertje, daarna een glaasje Franse wijn, daarna een biertje, weer een rondje wodka, enz enz) en er was zelfs Koreaans eten (met varkensvlees speciaal uit de hoofdstad gehaald) als hoofdgerecht. Dat zijn allemaal kleine bakjes met eten, waaronder dit keer ook veel groenten (normaal eten ze hier het liefst alleen vlees). Alsof het nog niet genoeg was, kregen we ook een enorme taart als toetje. Ondertussen natuurlijk nog steeds veel gezang met de karaoke set en zelfs af en toe een dansje op een Mongools nummer of een van de Engelse meezingers van ABBA.

Met een aantal collega's vast wat liedjes oefenen

Met een aantal collega's vast wat liedjes oefenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gedurende de hele tijd ruimden de mannen op, schonken ze ons in, gaven ze de chocolaatjes aan, maakten ze grapjes, enz enz. Natuurlijk wilden we even zeker weten dat dit niet in scène gezet was voor ons. Maar nee, de andere vrouwen verzekerden ons ervan dat het heel gewoon is op 8 maart om zo verwend te worden. De vrouwen van onze collega’s hoefden ook de hele dag niets in het huishouden te doen en waren met een flinke pot thee en allemaal lekkere dingen voor de tv neergevlijd tot hun man weer thuis zou komen. Iemand vertelde over een vriend van hem die 6 vrijgezelle zussen heeft…hmmm…arme kerel…

Om half 7 waggelden we zeer gevuld en erg onder de indruk van de hoffelijkheid van de Mongoolse mannen naar huis. Waar we een smsje kregen of we nog met hen naar de disco wilden…

Het toetje!

Het toetje!

Advertisements

2 responses to this post.

 1. Posted by willem on March 8, 2011 at 3:19 pm

  Gosh Doriek, ziet er naar uit dat je inname capaciteit tot ongekende hoogte gaat steigen aldaar. Wel lief hoor en terecht ook!
  Wij (mannen) hadden vorig jaar in Tajikistan ook cadootje gekocht voor onze enige vrouwelijke collega. Maar….zij moest wel werken die dag.
  Succes met alles!
  groet Willem

  Reply

 2. Posted by Floris on March 9, 2011 at 12:36 pm

  Ik begrijp dat je in de ochtend de nationale vrouwendag op zijn hollands hebt gevierd. Een wasje draaien en de boodschappen doen :p

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: